Virus trives best i kjøligere temperaturer. Vi oppholder oss mer innendørs og er tettere på hverandre, og det øker muligheten for å smitte hverandre. Luftveisvirus og omgangssykevirus smitter ved dråpesmitte, luftsmitte eller kontaktsmitte.
- Det betyr at smitte spres både via hoste og nysing, og via urene overflater som dørhåndtak, rekkverk, kopper og glass, sier Charlotte Sogn.
Høsten 2023 har Lier kommune tilbudt en rekke dager med drop in for både influensavaksine og koronavaksine. Neste mulighet blir 7. desember fra klokken 09.00 – 21.00 på Haugestad i Lierbyen. Her er det bare å møte opp, og du kan ta begge vaksinene samtidig.
Husk at du også kan ta influensavaksine hos din fastlege.
Du kan også bestille time for koronavaksine hos Lierlegene, men vi gjør oppmerksom på at kapasiteten her er litt redusert på grunn av lokalets utforming. Du kan kontakte Lierlegene via telefon telefon 90 60 45 58 eller e-post: vaksine@lier.kommune.no
Kommuneoverlegen har utarbeidet noen råd til liungene for virussesongen.
- Følger du disse, vil du bidra til å begrense smittespredningen og redusere sjansen for at du selv eller de du omgås blir syke. Rådene gjelder både barn, ungdom og voksne. Rådene ved luftveissykdom er de samme uansett om det er covid-19, influensa eller forkjølelse du har, sier Charlotte Sogn.
Her er kommuneoverlegens råd:
Det er for øyeblikket en del covid-19 rundt oss, mens influensaen ikke har kommet ordentlig i gang enda.
- Den kommer gjerne ved juletider/nyåret. Det er heller ingen særlig mengde RS-virus foreløpig, men det har vært mye av dette de to siste vintersesongene. Denne gir kraftig forkjølelse hos store barn og voksne, mens de minste barna kan bli så syke at de må innlegges i sykehus, forklarer Charlotte Sogn.
Hun sier de fleste forkjølelsene nå skyldes Rhinovirus, og at det er normalt for årstiden. I tillegg er det mye av en type lungebetennelse med bakterien Mycoplasma Pneumonia, som også smitter ved dråpesmitte.
- Vi ser også mer kikhoste enn vi har gjort de siste par årene, hovedsakelig blant eldre barn og ungdom. En del infeksjonssykdommer, som forkjølelse, halsbetennelse, mage- og tarminfeksjoner, brennkopper og utslettsykdommer er to-tre ganger så vanlig hos barnehagebarn som hos andre.
Kommuneoverlegen understreker at skoler og barnehager bør legge til rette for håndvask og innarbeide rutiner for grundig håndvask med såpe og rennende vann. Familiene bør jobbe for at barna blir fortrolige med betydningen av vanlig håndvask når de kommer hjem, etter toalettbesøk og før måltid.
- Og håndvask er like viktig for voksne, understreker Sogn.