Hopp til innhold

Smittevernråd for julen 2024

Influensasesongen er her og en del andre luftveisinfeksjoner er i omløp. Omgangssyke er også vanlig rundt juletider. Kommuneoverlege Charlotte Sogn gir deg noen tips for å forhindre smittespredning nå i førjulstiden.

Når vi nærmer oss juletiden pleier også influensasmitten å øke. Det er fortsatt mye forkjølelsesvirus og mycoplasma-bakterier i omløp. Sistnevnte gir kraftig hoste og noen ganger lungebetennelse. Kikhostesmitten i samfunnet har heldigvis roet seg noe.

- Det viktigste denne sesongen er å hindre smittespredning til personer som har en høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner. Det gjelder eldre, kronisk syke og spedbarn, sier kommuneoverlege Charlotte Sogn.

Personer som ikke har disse risikofaktorene tåler gjerne godt en luftveisinfeksjon, og vi har ikke som mål å hindre all spredning av luftveismitte i befolkningen, forklarer Sogn videre.

Vis hensyn

Vi vet ikke alltid hvem rundt oss som har høy risiko for å bli alvorlig syke. Derfor bør vi vise hensyn nå som vi oppholder oss mye innendørs og oftere enn vanlig omgås mange mennesker tett på.

- Det viktigste rådet for å beskytte risikogruppene, er vaksinasjon. Kontakt fastlegen din, eller Lierlegene, oppfordrer Charlotte Sogn.

Hun sier personer med økt risiko for alvorlig sykdomsforløp bør vaksinere seg mot korona og influensa årlig, og mot pneumokokksykdom hvert 6.år.
Vaksine mot kikhoste tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet til barn og gravide. Voksne anbefales å friske opp denne vaksinen hvert 10. år.

Har du nyoppståtte luftveissymptomer?

Da har Charlotte Sogn følgende råd til deg:

- Unngå unødig kontakt med personer i risikogruppene, og hold deg hjemme så lenge du føler deg syk. Det vil si om du har nedsatt allmenntilstand eller feber.

Er du i god nok form til å arbeide, kan du fint gå på jobb eller skole selv om du har luftveissymptomer.

Hoste - og håndhygiene

Mange av oss husker disse rådene, men vi gjentar dem her:

  • Unngå å hoste eller nyse direkte på andre

  • Host/nys i et papirtørkle som kastes etterpå, eller i albuekroken

  • Håndvask med såpe og vann kan forebygge infeksjoner, og er spesielt viktig før man lager eller spiser mat og etter toalettbesøk

  • Dersom såpe og vann ikke er tilgjengelig, er hånddesinfeksjon et alternativ

Hva med munnbind?

Hvis du er luftveissyk og likevel må omgås personer i risikogruppene innendørs, bør du holde litt avstand og gjerne bruke et munnbind.

- Hvis du selv er i risikogruppen, kan du vurdere å bruke munnbind når du er blant folk innendørs i det offentlige rom i perioder med mye smitte, særlig hvis det er vanskelig å holde avstand, råder Sogn.

Kontakte lege?

De fleste luftveisinfeksjoner er milde og går over av seg selv.

- Hvis du er bekymret for din egen eller ditt barns helse, kontakt fastlegen din eller legevakt. Ved kraftig hoste bør du oppsøke lege. Det er fortsatt høy forekomst av mycoplasmalungebetennelse og en del kikhoste rundt oss, sier Charlotte Sogn.


Høysesong for omgangssyke

Vinteren er høysesong for sykdommer som gir oppkast og diaré. Det er svært ubehagelig, men de fleste blir friske av seg selv i løpet av 1-3 dager. Husk å få i deg eller barnet ditt rikelig drikke, i små porsjoner.

Det viktigste tiltaket for å hindre å smitte andre eller å bli smittet selv, er grundig håndvask med såpe og rennende vann. Hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot omgangssykevirus.

- Det er viktig å legge til rette for håndvask der mange mennesker samles, for eksempel i juleselskaper, minner Charlotte Sogn om.

Barn i barnehage og barneskole bør være hjemme 48 timer etter siste oppkast/diaré. Voksne som håndterer mat eller pasienter og sårbare personer i jobben sin, bør også være hjemme i 48 timer etter siste oppkast/diaré.

- Andre kan vende tilbake til arbeid eller skole når symptomene gir seg, men vær klar over at du fortsatt kan være smittsom i 2-3 dager etter at du føler seg frisk. Så vær ekstra nøye med håndhygiene de første dagene.