Hopp til innhold

Nye regler for testing og karantene

Det er ikke lenger et krav at barn som er nærkontakter skal testes eller gå i karantene ved smitte på skolen eller i barnehagen. - Barn som er definert som nærkontakter, og som ikke er vaksinert, bør likevel teste seg. Vi tilbyr fortsatt testregime ved smitte på skoler og barnehager, sier kommuneoverlegen.

Norge har gått tilbake til en normal hverdag med økt beredskap mot covid-19. Dette innebærer at befolkningen i liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen.

Særtiltakene for å begrense koronasmitte er avviklet - med unntak av krav om isolasjon ved påvist sykdom. Lokale og nasjonale myndigheter følger fremdeles nøye med på smitteutviklingen, samt belastningen på helsetjenestene. Det er økt beredskap, slik at innstramminger raskt kan gjeninnsettes ved behov.

 -  Vi må fortsatt huske på hånd- og hostehygiene, ha lavere terskel for å være hjemme ved sykdom og test deg når rådene tilsier det, understreker kommuneoverlege Ingrid Bjerring.  

Ikke krav om test eller smittekarantene for nærkontakter

En av endringene som følger av gjenåpningen av landet er at det ikke lenger er et lovkrav at skolelever og barn som er nærkontakter testes eller går i karantene ved smitte på skolen eller i barnehagen.

- Alle barn som blir definert som nærkontakter, og som ikke er vaksinert, bør fortsatt teste seg. Testregime ved smitte på skoler og barnehager tilbys fortsatt, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.

Hvilke anbefalinger gjelder nå?

En normal hverdag med økt beredskap innebærer at befolkningen i liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen. Du må fortsatt huske på hånd- og hostehygiene, ha lavere terskel for å være hjemme ved sykdom og teste deg når rådene tilsier det.  

Særtiltakene for covid-19 avvikles – med unntak av krav om isolasjon ved påvist sykdom. Lokale og nasjonale myndigheter følger fremdeles nøye med på smitteutviklingen, samt belastningen på helsetjenestene. Det er økt beredskap, slik at innstramminger raskt kan gjeninnsettes ved behov.

Alle, både vaksinerte og uvaksinerte, bør teste seg og holde seg hjemme dersom man får symptomer på covid-19. Se flytskjema under.

Kommuneoverlegen anbefaler å ta PCR-test ved testklinikken ved kraftige symptomer som feber, redusert allmenntilstand eller hoste. Alle med slike symptomer skal uansett være hjemme til man er feberfri og allmenntilstanden er god.

Ved milde symptomer kan man teste seg med hurtigtest til symptomer avtar. Du trenger ikke teste deg mer enn 7 dager på rad. Ved negativ test og milde symptomer kan man gå på jobb så lenge man føler seg i form til det.

Tilgangen på hurtigtester er foreløpig begrenset. Hurtigtester deles ut av kommunen til personer som blir identifisert som nærkontakter.  

Bestille koronatest

Alle som oppholder seg i Lier kan bestille koronatest via helsenorge.no uavhengig av hvor de er folkeregistret.
Les mer om testing og symptomer på helsenorge.no  

Isolasjon

Alle som tester positivt på covid-19 skal i isolasjon. Dette er forskriftsfestet og kan straffes dersom det ikke blir overholdt.

Isolasjonstid regnes fra det tidspunktet du fikk symptomer. Dersom du ikke har symptomer regnes det fra datoen du tok testen. Hvis du tester positivt på selvtest/hurtigtest, kontakt smittesporing på telefon: 404 07 355 og book time til PCR-test på teststasjonen.

Det er viktig å bekrefte hurtigtesten med en PCR-test for å utelukke falsk positiv prøve, få registrert tilfellet i nasjonalt register og få oppdatert koronasertifikat.

For deg i isolasjon gjelder følgende:

 • Ta kontakt med fastlegen din per telefon/e-konsultasjon når du får påvist korona slik at du kan få avklart behovet for legeoppfølging og eventuell sykemelding.

 • Isolasjonen skal vare i minst 5 døgn fra det tidspunktet du fikk symptomer. Du må være feberfri de siste 24 timene før du avslutter isolasjonen din. Hvis du ikke utvikler symptomer i forløpet regnes de 5 døgnene fra tidspunktet du tok testen. For personer på sykehus eller som går på immundempende behandling, kan kravet om isolering være lenger. Dersom du er usikker på om du kan avslutte isolasjonen, må du ta kontakt med fastlegen din.

 • Er du fullvaksinert og ikke får symptomer, kan du avlutte isoleringen 2 døgn etter positivt testresultat.

 • Isolasjonstiden din påvirkes ikke av isolasjonstiden til andre i husstanden din. Det betyr at du kan avslutte isolasjonen din etter 5 døgn selv om andre i husstanden fremdeles er i isolasjon.

 • Du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut, men du kan være i egen hage eller på egen balkong/veranda/terrasse. Andre må hjelpe deg med nødvendige ærend.

 • Du skal helst holde minst to meters avstand til de du bor sammen med.

 • Du bør ha eget rom og bad når dette er mulig. Bruk egne baderomsartikler, inkludert eget håndkle.

 • Du må være nøye med hånd- og hostehygiene for å unngå å smitte andre i husstanden.

 • Gjennomfør hyppig rengjøring av hjemmet, spesielt på overflater og de stedene som dere ofte tar på.

 • Sjekk alltid siste regler på helsenorge.no. Der kan du også stille spørsmål i chatten til nasjonal koronatjeneste.

Oppholdssted for isolasjon

Du isoleres i hjemmet, på egnet oppholdssted eller eventuelt i helseinstitusjon. Hvis du ikke kan isolere deg på egnet oppholdssted, kontakt smittesporing i Lier kommune på telefon: 404 07 355.

Nærkontakter

Nærkontakter har ikke lenger lovpålagt plikt til test eller karantene, men test anbefales til alle med symptomer. Karantene anbefales for uvaksinerte hustandsmedlemmer.

Er du identifisert som nærkontakt får du hurtigtester av kommunen. En del yrker innebærer kontakt med mange mennesker. Vi anbefaler at du gir beskjed til din leder dersom du er kjent med at du er nærkontakt, slik at leder kan tilrettelegge for deg ved behov.

 • Hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære vil få beskjed av kommunens smittesporingsteam.

 • Øvrige nærkontakter vil få beskjed av den smittede selv eller den smittedes pårørende.

 

Arrangementer, sosiale sammenkomster og aktiviteter

Reglene og anbefalingene om arrangementer, sosiale sammenkomster og aktiviteter har opphørt. Du trenger ikke lenger holde på meteren eller tenke på hvor mange du kan invitere hjem. Bruken av koronasertifikat på arrangementer i Norge har også opphørt, men den brukes fortsatt på reiser.

Risikogrupper

Det er fortstatt noen i risikogruppen som har risiko for å få alvorlig sykdom av koronaviruset. Noen kan heller ikke ta vaksinen. Det er derfor viktig at du tester deg og holder deg hjemme når du er syk, vasker hendene ofte og vaksinerer deg

Gravide og ammende

Det er lite som tyder på at gravide er spesielt utsatte for å utvikle alvorlig sykdom av koronaviruset. Gravide bør følge de samme rådene som resten av befolkningen.

Arbeidsplasser og hjemmekontor

Alle som får akutte symptomer på covid-19, bør ikke dra på jobb før de har testet negativ på en koronatest og har god almenntilstand. Ut over dette er det ingen nasjonale føringer for arbeidsplassen. Kommuneoverlegen oppfordrer til god og åpen dialog mellom arbeidstakere og ledere når akutt infeksjonssykdom oppstår.

Reise

Reisereglene oppdaterer seg jevnlig og er forskjellig fra land til land. Sjekk alltid helsenorge.no og regjeringen.no før reise for å se siste gjeldende regler. Selv om smittekarantene er avviklet er det fremdeles krav om innreisekarantene i enkelte tilfeller.

Barn og unge

 • Barn med nyoppståtte symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand skal være hjemme fra skole og barnehage. Dette gjelder også vaksinerte barn. Smittsomme luftveissykdommer og mage- og tarmsykdommer er ofte mest smittsomme rett før og rett rundt symptomdebut. Derfor er det en god regel å være hjemme fra jobb/skole/barnehage minst 1 døgn når symptomer oppstår. Barnet kan returnere til skole/barnehage når det er feberfri og i god form. Ved oppkast/diaré skal barnet alltid være hjemme i 48 timer etter siste oppkast/løse avføring.

 • Testing mot covid-19 anbefales, men skal vurderes i samråd med foreldre.

 • Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers er i god allmenntilstand, behøver ikke å holdes hjemme eller testes. Det samme gjelder dersom de har symptomer på kjent allergi.

 • Uvaksinerte barn og barn som har fått en dose, bør teste seg med hjemmetest så snart de er definert som øvrige nærkontakter samt mandag morgen i påfølgende skoleuke. Testen tas hjemme om morgen før de kommer på skolen/ i barnehagen. Testen på mandager er for å unngå å bringe ny smitte inn i klassen/gruppen etter helgen.

 • Barn som har hatt covid-19 eller som har fått to vaksinedoser trenger ikke å testes med mindre de har symptomer. 


Fullvaksinerte og de som har gjennomgått covid-19

Plikten om smittekarantene har opphørt. Som fullvaksinert eller hvis du har hatt covid-19, er du unntatt anbefalingen om testregime når du er nærkontakt. Det anbefales at du tester deg ved symptomer.


Delvaksinerte (1. dose)

Det anbefales at alle personer over 16 år blir fullvaksinert. Bestill time til dose to her via helsenorge.no

Den lovfestede plikten om smittekarantene har opphørt, men nærkontakter bør teste seg som forklart under.

Delvaksinerte husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som er nærkontakt til en smittet person, bør ta en test så snart som mulig og være obs på symptomer i 10 dager. Ved symptomer bør det tas en ny test. Tilsvarende nære kan for eksempel være kjæreste, bestevenn eller en overnattingsgjest. Øvrige nærkontakter trenger ikke teste seg, med mindre de får symptomer.  
 

Uvaksinerte

Alle over 16 år anbefales å ta koronavaksine. Anbefalingen henger først og fremst sammen med risikoen for alvorlig sykdomsforløp dersom du får korona. Det tilbys også vaksine til alle over 12 år. Det er frivillig for alle å ta vaksinen. Dersom du ønsker vaksine kan du bestille dette på helsenorge.no

Den lovfestede plikten om smittekarantene har opphørt, men nærkontakter bør teste seg som forklart under.

Uvaksinerte husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som er nærkontakt til en smittet person, bør enten avstå fra kontakt med andre i 7 dager (karantene) eller gjennomføre et testregime.
Tilsvarende nære kan for eksempel være kjæreste, bestevenn eller en overnattingsgjest.

Du bør teste deg så raskt som mulig med PCR-test etter at du blir definert som nærkontakt til en smittet. Deretter bør du teste deg hver dag i 7 dager med en selvtest. Selvtester kan fås av kommunen ved å sende en e-post til smittesporing@lier.kommune.no eller ringe: 404 07 355. Den siste dagen bør du ta en PCR-test i tillegg.

Har du ikke tilgang på hurtigtester så kan du teste deg annenhver dag i 7 dager med PCR-test på testsenteret.

Nærkontakter som ikke er familiemedlemmer eller tilsvarende nære, trenger ikke gå gjennom testregime. Disse oppfordres til å ta enten en selvtest eller PCR-test på testsenteret.

Nyttige lenker og kontaktinfo

Time til koronatest (PCR) på helsenorge.no

Smittesporingsteam og hente selvtest/hurtigtest: smittesporing@lier.kommune.no eller på telefon 404 07 355

Teststasjon: 906 04 558 (Telefonnummeret er bemannet mandag til fredag fra kl. 08.30 - 11.30 og fra kl. 12.30 - 15.00).

Ved spørsmål kan du bruke Chat-boten på helsenorge.no 

Du kan også kontakte kommunens koronateam på: korona@lier.kommune.no