Hopp til innhold

Nå kan ungdom teste seg selv for kjønnssykdommer

Trine Christoffersen, avdelingsleder for ungdomshelsetjenesten i Lier kommune, håper flere vil teste seg for kjønnssykdommer nå som selvteststasjonen er på plass.
Helsestasjon for ungdom i Lierbyen tilbyr nå selvtesting for gonoré og klamydia. Med en enkel løsning i ventesonen kan ungdom teste seg uten å måtte snakke med noen. Helsestasjonen håper det nye tilbudet vil gjøre det enklere for flere å teste seg.

Mandag denne uken åpnet helsestasjon for ungdom i Lierbyen en ny selvteststasjon for kjønnssykdommer. Tilbudet er enkelt å bruke: Ungdommene fyller ut et skjema, tar testen på toalettet i ventesonen og leverer prøven i en låst postkasse.

– Vi håper dette kan gjøre det enklere for flere. Vi håper særlig det appellerer til gutter. Det er fortsatt de som er dårligst på å teste seg, sier Trine Christoffersen, helsesykepleier og avdelingsleder for ungdomshelsetjenesten.

Åpen alle hverdager

Teststasjonen er tilgjengelig hver ukedag fra klokken 08.00 til 15.30, og på tirsdager og torsdager er åpningstiden utvidet til klokken 18.00.

Det er mulig å teste seg for klamydia og gonoré. For andre sykdommer testes det kun ved symptomer.

– Vi ønsker egentlig å snakke med ungdommene som tester seg, men samtidig treffer vi jo de som ikke har noe ønske om ytterligere oppfølging, sier Christoffersen.

Flere har testet seg på kort tid

Allerede tre dager etter teststasjonen ble satt opp har Christoffersen sett en økning i antall som har testet seg. Helsesstasjonen for ungdom fikk ideen fra andre kommuner som har hatt gode erfaringer med lignende løsninger.

– Dette er et viktig tiltak for å senke terskelen og vi håper mange vil benytte seg av muligheten, avslutter Christoffersen.

Gonoré og klamydia

Klamydia er den vanligste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Den forårsakes av en bakterie, og vil i tre av fire tilfeller ikke gi merbare symptomer. Klamydia behandles med antibiotika, ifølge Helsenorge.

Du kan lese mer om klamydia her

Gonoré forårsakes også av bakterier. Siden 2022 har det vært en økning i gonoré blant unge, særlig kvinner. Gonoré behandles også med antibiotika, og kan ha alvorlige komplikasjoner og senvirkninger dersom det går ubehandlet, ifølge Helsenorge. 

Du kan lese mer om gonoré her