Nå kan du velge vaksinetype selv

Tirsdag kom beskjeden fra FHI om at befolkningen kan velge hvilken vaksinetype de vil ha. Her ser du hvilke dager du kan få Pfizer-vaksinen i Lier, og hvilke dager du kan få Moderna.

Folkehelseinstituttet endrer nå føringene som kommunene forholder seg til. Tirsdag denne uken kom beskjeden om at befolkningen nå kan velge hvilken vaksinetype de ønsker å ta. Endringen skyldes god tilgang på begge vaksinetyper som tilbys i koronavaksinasjonsprogrammet, opplyser FHI.

-  Lier kommune følger til enhver tid de sentrale føringene. Når føringene endres, endrer også vi vår praksis, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.

Lier kommune har i lang tid kun hatt Moderna-vaksiner til voksne, mens Pfizer-vaksinene vi har mottatt har vært forbeholdt de under 18 år.

- Endringen i føringene fra helsemyndighetene betyr at Lier kommune kan bestille ekstra Pfizer-vaksiner og tilby dette til øvrige innbyggere, sier Heidi Kristin Ringstad, prosjektleder for koronavaksinasjonsprogrammet i Lier.

Disse dagene tilbys de ulike vaksinene

Endringen innebærer at du nå kan velge vaksinetype, men de ulike vaksinene vil kun være tilgjengelig på oppsatte vaksinasjonsdager. Innbyggerne som vil velge vaksinetype selv, må komme på bestemte dager og tidspunkter når ønsket vaksine er tilgjengelig.

Vi har satt av noen dager der innbyggere kan velge enten Pfizer eller Moderna, og vi ber innbyggere om å merke seg følgende:

  • Lier kommune tilbyr Pfizer-vaksine fredag 1. oktober fra klokken 13.00-15.00 og onsdag 27. oktober.

  • De som ønsker Moderna kan få dette fredag 1. oktober fra klokken 09.00- 12.00 og torsdag 28. oktober.   

- Utover disse dagene kan vi ikke garantere ønsket vaksinetype, sier Heidi Kristin Ringstad.

For Lier kommune medfører endringen en del merarbeid. Vi er derfor avhengig av innbyggerne selv bestiller time den dagen vi har ønsket vaksinetype. 

-  Gå inn på helsenorge.no og book en time, oppfordrer prosjektleder Heidi Kristin Ringstad.

Håper flere blir fullvaksinert

700 liunger mellom 18 og 50 år har fremdeles ikke tatt dose 2. Tilbakemeldinger til kommunen kan tyde på at en del ikke har ønsket kryssvaksinering med Pfizer som dose 1 og Moderna som dose 2.

- Jeg håper at endringen med at innbyggerne nå kan velge vaksinetype selv fører til at så mange som mulig blir fullvaksinert. Det viktigste er å ta begge dosene - uansett om du tar Pfizer eller Moderna som dose 2. Det er først etter andre dose du sikrer langvarig immunitet mot viruset, som igjen beskytter deg og andre i samfunnet mot alvorlig sykdom, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.