Kommuneoverlegen i Lier har fått bekymringsmeldinger fra leger, lærere og foreldre om oppblomstring av håndeksem hos barn i forbindelse med hyppig håndvask.
- Dette er en utfordring i hele landet, og er ikke særegent for Lier kommune. Folkehelseinstituttet (FHI) endret nylig sine råd for å komme til en løsning som fremdeles ivaretar smittevernet, og samtidig ivaretar hendene til barna våre, sier kommuneoverlege Ingrid Bjerring.
De reviderte rådene om håndvask presiserer blant annet at hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe. I tillegg går det raskere. Håndvask med lunkent vann og såpe bør gjennomføres når barna kommer til barnehagen eller skolen, etter friminutt hvis hendene er synlig skitne og alltid etter toalettbesøk. Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig. En av delene holder.
Her kan du lese FHIs reviderte råd om håndvask i barnehager og skoler
Håndeksem er et sammensatt problem som påvirkes av flere faktorer som hudens egenskaper, bruk av såpe/sprit, temperatur på vannet, hyppighet av vask, papir og tørketeknikk. Robustheten til huden varierer fra person til person.
- En god rutine er å smøre hendene med håndkrem rett før leggetid. Dette anbefales til alle barn, ikke bare de som har fått tørre hender, sier Bjerring.
Dette tiltaket vil styrke hudens barriere og minske sjansen for at barnet får tørre hender. Det anbefales å benytte en fet og parfymeri krem. Barn som har kjent atopisk eksem kan få krem på resept av fastlegen sin.
- Barn med eksemplager bør ha tilgjengelig fuktighetskrem på skolen og i barnehagen som kan benyttes etter håndvask, råder kommuneoverlegen.
Såpen som Lier kommune benytter i dag faller innenfor kravene til mild såpe. Kommunen er i kontakt med sin såpeleverandør og forsøker å finne frem til en såpe som er bedre enn den vi benytter i dag. Generelt anbefaler FHI følgende:
Hvor ofte bør barn vaske hender?