Hopp til innhold

Elisabeth (94) føler seg tryggere med den nye teknologien på rommet

Elisabeth Fortun setter pris på velferdsteknologien på Fosshagen. Her sammen med helsefagarbeider Nicole Muganza.
Ny teknologi skal gjøre det tryggere og bedre for både beboerne og ansatte på Fosshagen.

På rommet til Fosshagen-beboer Elisabeth Fortun (94) er det lunt og hjemmekoselig. Ved første øyekast kan man ikke se at hennes rom er et av de mest høytekniske rommene på sykehjemmet. Men diskré øverst på veggen i et hjørne henger det et kamera. Dette brukes til såkalt digitalt kameratilsyn - altså at helsepersonell på nattestid kan se til Elisabeth uten å gå inn og potensielt forstyrre søvnen hennes. 

– Jeg har ikke vært urolig for å ha et kamera her. Datteren min har forklart meg at det er helt i orden, og kun for sikkerhet. Jeg forstår at det er en fordel, sier 94-åringen. 

Øker sikkerheten

Per i dag er det seks rom som aktivt bruker kameraene på natten. Etter hvert skal også sykehjemmene Nøstehagen, Liertun og Bratromveien montere der det er behov.

– Det er viktig å presisere at kameratilsynet kun skjer etter samtykke fra beboeren selv, sier Oda Margrethe Holte Jørgensen, spesialkonsulent for velferdsteknologi i Lier kommune. 

Jørgensen ramser opp flere fordeler ved å bruke denne teknologien: 

– Kameratjenesten gir økt sikkerhet for beboeren og økt effektivitet for helsepersonell. Det gir bedre trivsel for tjenestemottaker fordi de slipper å bli vekket gjennom natten. I tillegg får man respondert veldig raskt ved nødstilfeller, sier hun. 

Personvern skal sikres

Varslingssystemet fungerer slik at helsepersonell mottar meldinger på mobiltelefonen de har med seg i løpet av vakten. Disse varslene utløses enten av planlagte tilsyn eller av alarmer fra sensorer, som signaliserer behov for oppfølging.

Det er viktig å understreke at det ikke gjøres opptak av rommet og beboeren, og det er heller ikke mulig å logge seg inn spontant for å "ta en kikk". Kameraet skrur seg bare på ved aktivitet. Denne begrensningen sikrer at tilsyn kun skjer ved behov, og at beboernes personvern ivaretas på en trygg og etisk måte.

Fornøyde beboere og pårørende

De første kameraene ble tatt i bruk i november i fjor. Haroun Rwegamira, avdelingsleder for boligavdelingen og langtidsavdelingen på Fosshagen, melder om positive tilbakemeldinger fra både beboere og pårørende i løpet av denne perioden. 

– De er spesielt glade for at vi slipper å forstyrre dem på natten, men at vi likevel raskt kan oppdage for eksempel fall, sier han. 

På boligavdelingen er det ikke egen nattevakt. Det betyr at nattevaktene på langtidsavdelingen har ansvar for 24 beboere fordelt over to avdelinger på sin vakt.

At noen tilsyn kan gjøres digitalt sparer helsepersonell for mange skritt og mye tid. Det er en trygghet for dem å vite at dersom det skjer noe med en av beboerne på natt, vil de raskt kunne gi nødvendig hjelp. 

– Vi starter uansett alltid nattevakten med et fysisk besøk hos hver beboer. Da får de hjelp og ønske om en god natt, sier Nicole Muganza, helsefagarbeider og nattevakt ved langtids- og boligavdelingen. 

Velferdsteknologi i kommunen

Lier kommune jobber aktivt med å integrere moderne teknologi i helse- og omsorgstjenestene for å støtte innbyggerne i å leve selvstendige og trygge liv. Velferdsteknologi gir muligheten til å tilby tjenester som øker tryggheten, forbedrer livskvaliteten og sikrer at våre ressurser brukes effektivt.

Du kan lese mer om velferdsteknologi i Lier kommune her