Hopp til innhold

Britt-Karin får digital hjemmeoppfølging

Britt-Karin Orby tok i bruk digital hjemmeoppfølging i juni i år, og var den første brukeren i Lier. Her sammen med sykepleier Debbie June Sæther (t.v.) og velferdsteknologikonsulent Kaja Bast Sørsdal.
Ved hjelp av måleutstyr og en app på mobiltelefonen kan Britt-Karin Orby og andre brukere måle og legge inn egne helseopplysninger. Målingene blir fulgt opp av helsepersonell i hjemmetjenesten, som tar kontakt når det er behov.

Lier, Drammen og Asker kommuner har i fellesskap utviklet en helt ny helsetjeneste – kalt digital hjemmeoppfølging. Digital hjemmeoppfølging betyr at hele eller deler av et behandlingstilbud foregår uten fysisk kontakt. Dialog og deling av data skjer digitalt.

Britt-Karin Orby er den første brukeren av digital hjemmeoppfølging i Lier. Hun fikk utstyret 3. juni i år. Erfaringene så langt fra Lier, Drammen og Asker er at brukerne opplever økt trygghet og innsikt i egen helse.

Digital oppfølging

I 2022 etablere Vestre Viken helseforetak sitt virtuelle sykehus, og har siden oppstart lansert flere ulike digitale tjenester. Gjennom kampanjen #digitaltførst har Vestre Viken arbeidet målrettet med å tilby flere pasienter mer behandling og digital oppfølging i hjemmet.

Nå har også Lier, Drammen og Asker kommuner etablert digital hjemmeoppfølging til sine innbyggere, og det arbeides også med å utvikle et tilsvarende tilbud i Bærum kommune.

Oversikt og innsikt i egen sykdom

Digital hjemmeoppfølging (DHO) gjør det mulig med digital overføring av helseinformasjon fra innbyggeren til fastlegen, kommunen og sykehuset.

- Den kommunale tjenesten er særlig rettet mot personer med kronisk sykdom som er motiverte for å mestre egen helseutfordring. Hensikten er å gi bedre oversikt og raskere fange opp forverring, og samtidig styrke den enkeltes kunnskap om egen sykdom, sier virksomhetsleder Ståle Klamerholm Zachariassen i hjemmetjenesten i Lier kommune.

Ved oppstart utarbeider DHO-ansvarlig i kommunen en egenbehandlingsplan i samråd med fastlegen.

- Denne omfatter tiltak som gjør det mulig for innbyggeren å mestre egen sykdom og vurdere når det er nødvendig å kontakte fastlegen, sier velferdsteknologikonsulent Kaja Bast Sørsdal.

Brukeren rapporterer målinger som kategoriseres i grønn, gul eller rød sone, med tilhørende tiltak.

Ønsker du digital hjemmeoppfølging?

Innbyggere i Lier som ønsker digital hjemmeoppfølging kan kontakte kommunen via e-post: helseteknologi@lier.kommune.no eller på telefon 32 22 55 70.