Hopp til innhold

Program Matveien 2023

MATHELSE OG MATSIKKERHET

kl.08.30 - 08.45
Registrering, kaffe, blings & bakst 

kl.08.45 - 10.10
Del 1 Mathelse
Ordfører Gunn Cecilie Ringdal - Åpner Matveien 2023 
Jeannette Platou - Velkommen
Mina Gerhardsen - 200 valg hver dag
Susann Stave - Lett å velge rett? Hvordan ta bedre matvalg. 
Tine Sundfør - Mat som medisin
Gøril Bergh - Drammen Helsepark

kl.10.25 - 11.30
Del 2 Matsikkerhet
Anders Nordstad - Matvarepriser, importevern og bondens levebrød
Hilde Marie Herrebrøden - Byen som produksjonsareal – hvordan få det til å monne og gi verdi
Emil Beddari - Den gode, den onde, og den grusomme tomatindustrien

kl.11.30 - 12.15
Nydelig lunsj fra Svensefjøset, basert på lokale råvarer

kl.12.15 - 13.10
Del 2 Matsikkerhet forts.
Arne Bardalen - Matsikkerhet i lys av krig og klima. Hva betyr det for Norge?
Nina Sundqvist - Tre tips på hvordan få kjøpt lokalmat gjennom offentlige anbud 
Cecilie Helgerud - Det livsviktige vannet
Alf-Erik Finsrud - En ny gartnerlinje bør ligge midt i matfatet

kl.13.40 - 14.10
Del 3 Veien videre
Kaja Kværner - Gjør vei for neste generasjon
Anne Eline Nærstad - Gjør vei for neste generasjon
John Rasmus Swang - Gjør vei for neste generasjon
Camilla Frogner Pedersen - Gjør vei for neste generasjon

kl.14.10 - 15.00
Del 4 Panelsamtaler 
Jeannette Platou leder samtalene
Morgan Langfeldt - Frp
Tove Hofstad - V
Espen Lahnstein - Sp
Janicke Karin Solheim - MDG
Even Granberg - SV
kjell Erland Grønbeck - Krf
Kjetil Kivle - H
Silje Kjellesvik Norheim - Ap

kl.15.00 - 15.30
Mingling på tunet

Blant annet dette vil du få høre om på Matveien 2023:

  • Anders Nordstad, Siviløkonom og blogger, tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag
    Matvarepriser, importevern og bondens levebrød
    Hva styrer matvareprisene? Er de norske tomatene i grønnsaksdisken egentlig norske? Og hva er bondens rolle?

  • Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, ph.d., forsker, forfatter og formidler.
    Mat som medisin
    Et foredrag om kostholdets betydning ved forebygging og behandling av sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes type 2, kreft, revmatiske sykdommer, overvekt og fordøyelsesplager.

  • Nina Sundqvist, adm. dir. Stiftelsen Norsk Mat
    Tre tips på hvordan få kjøpt lokalmat gjennom offentlige anbud 
    Det offentlige, enten vi snakker om fylker eller kommuner som har ansvar for sykehus, sykehjem, skoler og barnehager, tenker ofte at det ikke er mulig å få kjøpt lokalmat og drikke gjennom de offentlige anbudsprosessene. På 15 minutter vil Stiftelsen Norsk Mat fortelle hvordan dette nå lar seg gjøre.

  • Susann Stave, Prosjektleder i Barnematbyen, Master i samfunnsernæring
    Lett å velge rett? Hvordan ta bedre matvalg. 
    Maten vi spiser har endret seg stort de siste femti årene. I dag spiser vi ikke lengre bare råvarer, men ekstrakter av råvarer som er satt sammen til spiselige produkter. Dette har konsekvenser både for helsen og kloden. 

  • Arne Bardalen, spesialrådgiver NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi)
    Matsikkerhet i lys av krig og klima. Hva betyr det for Norge?
    Verdens matproduksjon utsettes for mange trusler og vi opplever forstyrrelser i global matvarehandel. Hva er grunnlaget for norsk matsikkerhet, og hvordan kan selvforsyningen økes?

  • Cecilie Helgerud, miljørådgiver Lier kommune
    Det livsviktige vannet
    Vann er en viktig faktor for alt liv, og alle vet at vi må ha rent vann å drikke. Hvordan kan vi hindre forurensning og sikre god vannkvalitet for befolkningens drikkevann, bøndenes vanningsvann og fiskerens elver, innsjøer, fjord og hav?

  • Anne Eline Nærstad, Kaja Flesjø Kværner, Camilla Frogner Pedersen og John Rasmus Swang
    Gjør vei for neste generasjon
    Fire unge bønder presenterer hver sin landbruksnæring, utfordringer og løsninger som de mener må til for å sikre fortsatt norsk matproduksjon.


  • Mina Gerhardsen, generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen
    200 valg om dagen
    Om fedmefremmende omgivelser og tilrettelegging for gode helsevalg  

  • Gøril Bergh, administrerende direktør, Drammen Helsepark
    Innblikk i planer for Helseparken
    I 2025 står Drammen nye sykehus og første byggetrinn i Drammen Helsepark ferdig. Den nye helsebydelen på Brakerøya blir selve symbolet på de utallige mulighetene som åpner seg for samarbeid og nyskapning innen helsenæring, helserelatert FoU og innovasjon i vår region. Det er ønskelig at deler av grøntarealer i Drammen Helsepark og Drammen sykehus brukes til dyrkbare arealer for å øke fokus og kunnskap om ernæring og kosthold hos pasient og behandler, skape en aktivitetsarena for pasienter, skape rekreasjonsområde for pasienter og fremme forskning på mat og helse.

  • Hilde Marie Herrebrøden, agronom, byplanlegger og arkitekt
    Byen som produksjonsareal – hvordan få det til å monne og gi verdi
    Dyrking i byene er ikke bare en trend, men blitt en ny måte å bruke areal og leve på mellom, på og i det bygde. Urbant landbruk er også landbruk, men krever andre rammer for å lykkes. Hilde forteller, med erfaringer fra bl.a Oslo kommune, om hvordan man kan legge til rette for dyrking i byplanleggingen og hva må til for at det skal bidra i matsikkerhet og verdiskapning – materielt og sosialt.

  • Emil Beddari, fagrådgiver leverandørkjeder og mat, Fremtiden i våre hender
    Den gode, den onde, og den grusomme tomatindustrien
    Hva bør vi tenke på når vi kjøper frukt og grønt fra utlandet? I Norge importerer vi over halvparten av all frukt og grønt vi spiser. Og med stor risiko for brudd på menneskerettigheter og miljøskade i mange leverandørkjeder, hvordan kan vi sørge for at vi kjøper den riktige maten? Emil forklarer hvordan vi kan ta bedre valg og hvordan den nye Åpenhetsloven kan gi verdifull innsikt, med utgangspunkt i en case-studie av tomatimport fra Spania.

  • Alf-Erik Finsrud, daglig leder i lærlingen.no
    En ny gartnerlinje bør ligge midt i matfatet
    Det er stor etterspørsel etter faglært kompetanse og det trengs flere gartnere. Det bør etableres en ny gartnerlinje i Lier hvor elevene har enkel tilgang til arbeidspraksis

  • Disse lokalpolitikerne i Lier får denne dagen anledning til å si noe om deres satsninger knyttet til mathelse og norsk landbruk:
    Kjetil Kivle (H), Silje Kjellesvik Norheim (Ap), Morgan Langfeld (Frp), Tove Hofstad (V), Espen Lahnstein (Sp), Even Granberg (SV), Kjell Erland Grønbeck (Krf) og Janicke Solheim (MDG)

 

Sist oppdatert: 30. august 2023