Parkering i Lier kommune
Lier kommune har vedtatt egen parkeringsstrategi. Strategien er utarbeidet i samarbeid mellom Lier kommune og de ulike næringslivsaktørene og vedtatt av kommunestyret.
Lier VVA KF har fått i oppdrag å forvalte parkeringsstrategien på vegne av Lier kommune
Parkeringsstrategi i Lier kommune 2023-2033
Informasjon om parkeringsmuligheter fra:
Statens vegvesen parkeringsregisteret
P-skive og parkeringsapp
Hvordan fungerer det?
I sentrumsområder i Lier, er gatene og de kommunale parkeringsplassene regulert med avgiftsfri parkering med maksimaltid, innenfor angitt tidsrom.
Områdene er skiltet med p-skivesymbolet på skilt som er plassert ved hvert parkeringsområde.
Ved parkering på disse plassene, skal det angis ankomsttid på p-skive, som legges godt synlig i frontruten for kontroll. Håndskrevet lapp med angivelse av ankomsttid i frontruten, kan erstatte p-skive. Ankomsttid kan også angis ved å starte gratis parkering i app.
Easypark sin parkeringsapp er enkel i bruk og kan lastes ned både på Iphone og Android.
Forskrift om vilkårsparkering § 24, 2. ledd Dersom det på plass med tidsberegnet parkering er innført påbud om bruk av parkeringsskive, skal fører umiddelbart etter at motorvognen er parkert, stille viseren på parkeringsskiven på det tidspunkt motorvognen ble parkert. Gjelder det ikke tidsbegrenset parkering på det tidspunkt motorvognen ble plassert, stilles viseren på parkeringsskiven på det tidspunkt det igjen innføres tidsbegrenset parkering.
Kontrollsanksjon
Kontrollsanksjon ilegges som følge av manglende p-skive/betaling, utgått parkeringstid/Stått over maks p - tid, manglende parkeringstillatelse, feilplassering av kjøretøy og andre brudd på bestemmelsene i parkeringsforskriften.
Størrelsen på kontrollsanksjonen styres av parkeringsforskriften § 36 og er basert på grad av overtredelse:
330 kroner: Overtredelse på parkering for gjest/kunde/besøkende og brudd på dokumentasjonsplikt på tidsbegrensede plasser.
660 kroner: Utgått billett, manglende billett, manglende parkeringsbevis og lignende.
990 kroner: Reservert for forflytningshemmede og lignende.
Endringen settes i kraft 1. januar 2022, i tråd med endringsforskriften.
Betalingsfrist er tre uker fra ileggelsesdato. Dersom kontrollsanksjonen ikke betales innen fristen, kan den inndrives som et alminnelig pengekrav. Det kan ikke tas særskilte gebyr for inndriving av kontrollsanksjon, utover det som eventuelt måtte følge av annen lovgivning.
Klage på kontrollsanksjon
Klagen skal være skriftlig og fristen er tre uker fra ileggelsesdato.
Det er bare eier eller fører av kjøretøyet på tidspunktet for ileggelsen som kan klage.
Du kan be om betalingsutsettelse på kontrollsanksjon ved å sende en skriftlig forespørsel til parkering@lier.kommune.no
All dokumentasjon på de faktiske forhold skal følge med klagen. Du må sende klage elektronisk til vår kundeweb eller du kan skanne QR-koden du finner på boten og følge veiledningen på mobilen.
Får du ikke får fullt medhold i klagen din har du rett til å klage avgjørelsen inn for Parkeringsklagenemnda, jf. parkeringsforskriften §§ 44 og 45. Klagefristen er ett år regnet fra dato klagen ble behandlet av kommunen. Klagen fremsettes skriftlig for parkeringsklagenemndas sekretariat.
Dersom du ikke har framsatt klagen til parkeringsklagenemndas sekretariat innen 11 uker etter behandlingsdato, må den ilagte sanksjonen betales, selv om klagefristen ikke er utløpt, jf. parkeringsforskriften § 45 andre avsnitt. Dersom fører er en annen enn den som var registrert som eier av motorvognen ved tidspunktet for overtredelsen, er de solidarisk ansvarlige for betalingen, jf. parkeringsforskriften § 37.
Slik behandler vi klagen din
Lier VVA KF skal forberede saken i samsvar med forvaltningsloven § 33. Alle klager som er sendt før klagefrist skal realitetsbehandles. Det betyr at avgjørelsen skal begrunnes samtidig med at avgjørelsen fattes. Begrunnelsen skal inneholde det rettslige og faktiske grunnlaget for ileggelsen, og utformes i samsvar med forvaltningsloven § 25, så langt det er mulig. Normal behandlingstid for ileggelser er 4 til 6 uker.
Når nytter det å klage - og ikke?
Under har vi samlet noen kilder til informasjon om når det kan være nyttig å klage - og ikke, vanlige spørsmål og svar rundt parkeringsileggelser og avgjørelser fra saker i rettssystemet:
Parkeringsklagenemnda har samlet prinsippavgjørelser som gir avslag fra klagenemda automatisk.
Forbrukerrådet om når det nytter og ikke nytter å klage på ileggelser sine hjemmesider.
Parkeringstillatelse for forflytningshemmede
Hvem kan få parkeringstillatelse (HC-kort), søknad og bruk. Hva er parkeringstillatelse for forflytningshemmede (HC-kort)?
Parkeringstillatelse for forflytningshemmede, også kjent som HC-kort, er et hjelpemiddel for personer har store vansker med å bevege seg og som har konkrete behov for parkeringsplass.
Parkeringstillatelsen er ikke en økonomisk støtteordning. Parkeringstillatelsen er et personlig dokument og kan ikke brukes av andre enn kortinnehaver.
Parkeringsbeviset, altså selve kortet, skal plasseres med forsiden av kortet godt synlig i frontruten. Navn og bilde står på baksiden av kortet. Beviset skal forevises ved kontroll.
Hvordan søker jeg om parkeringstillatelse?
For å få utstedt et parkeringstillatelse må du først sende oss en ferdig utfylt søknad og legeerklæring.
Orientering til deg som søker om parkeringstillatelse for forflytningshemmede (PDF) Søknadsskjema for parkeringstillatelse (PDF)
Her under finner du dette:
helse og omsorg ved parkering for forflytningshemmede
Vilkår for parkeringstillatelsen
Kommunen kan trekke tilbake parkeringstillatelsen ved misbruk eller endrede forhold som gjør at vilkårene for parkeringstillatelsen ikke lenger er oppfylt. Misbruk kan også føre til anmeldelse av forholdet.
Du må levere inn parkeringsbeviset når tillatelsen ikke lenger er gyldig.
Du må melde tapt eller stjålet parkeringsbevis til politiet. Send oss en kopi av tapsmeldingen/anmeldelsen.
Forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede
Må jeg kjøre selv for å kunne søke?
Både bilfører og passasjer kan søke om parkeringstillatelse for forflytningshemmede.
Hva må jeg ta med i søknaden?
I søknaden må du dokumentere behov for å parkere ved bosted, arbeid eller i forbindelse med regelmessige aktiviteter, for eksempel legebesøk.
Du må ha legeerklæring som dokumenterer at du ikke kan gå, eller har store vanskeligheter med å bevege deg over lengre avstander.
Søker du som passasjer, må du også dokumentere at du har behov for hjelp av fører utenfor kjøretøyet.
Vi vurderer søknaden ut fra det dokumenterte behovet for parkering og forflytningshemmingen.
Vi vurderer kun ut fra konkrete behov og ikke framtidige eller tenkte behov. Det er også en forutsetning at det finnes parkeringsplasser som er reservert for forflytningshemmede på de stedene der du har behov for parkering.
Hvor kan jeg parkere?
I søknaden må du dokumentere behov for å parkere ved bosted, arbeid eller i forbindelse med regelmessige aktiviteter, for eksempel legebesøk.
Du må ha legeerklæring som dokumenterer at du ikke kan gå, eller har store vanskeligheter med å bevege deg over lengre avstander.
Søker du som passasjer, må du også dokumentere at du har behov for hjelp av fører utenfor kjøretøyet. Vi vurderer søknaden ut fra det dokumenterte behovet for parkering og forflytningshemmingen.
Vi vurderer kun ut fra konkrete behov og ikke framtidige eller tenkte behov. Det er også en forutsetning at det finnes parkeringsplasser som er reservert for forflytningshemmede på de stedene der du har behov for parkering.
Hva koster det å parkere?
Med et parkeringstillatelse for forflytningshemmede (HC-kort) kan du parkere på både reserverte offentlige handikapparkeringsplasser og alle offentlige parkeringsplasser uten å betale avgift. På privat regulerte parkeringsplasser og p-hus gjelder egne vilkår.
Bot og parkeringstilatelse (HC-kort)
Hvis du parkerer på en handikapparkeringsplass uten å ha parkeringstillatelse for forflytningshemmede (HC-kort), risikerer du å få bot. Bota kan reduseres hvis du kan fremlegge gyldig parkeringsbevis i etterkant.
Du kan få bot av flere grunner
Du har ikke parkeringsbevis og har parkert uten tillatelse. Parkeringstillatelsen er ikke gyldig. Parkeringsbeviset er ikke synlig i frontruta.
Lurer du på hvorfor du har fått bot?
Du finner all informasjon du trenger på selve bota. Du kan se bilder vi har tatt i saken ved å skanne QR-koden på bota eller ved å logge inn.
Klage
Ved å skanne QR-koden nederst på bota kommer du inn på sidene som lar deg se bilder og å legge inn klage.
Utfartsparkering
Engersand friluftsområde
Myrvoll/Skapertjern
Gullaugkleiva
Gilhusodden
Damtjern
Undersrud
Årkvisla
Gjellebekkstubben
Kraft, Rotuveien
Martinsløkka og Eiksetra
Eggevollen
Svangstrand
Rustanveien
Inntauing av kjøretøy
Varsel om borttauing, kostnader, regelverk, tips om feilparkering.
Borttauing av kjøretøy
Er kjøretøyet ditt tauet bort - les mer her om årsaken og hvordan du skal gå fram for å få det tilbake.
Har kjøretøyet ditt blitt fjernet?
Alle typer kjøretøy med lovlige og gyldige kjennemerker, eller bileier er identifiserbar ved hjelp av VIN/chassisnummer, får varsel før borttauing. _________ utfører arbeidet på vegne av kommunen, og vil sende deg melding per post. Avskiltede biler vil, der fører ikke er kjent, bli varslet om til politiet. Hvem står for inntauing hos oss - rammeavtale? Du må kontakte __________ på telefon -- -- -- -- for å få utlevert kjøretøyet. ________ utleverer ikke kjøretøyet før regningen er betalt.
Hvordan klager jeg?
Du har rett til å klage hvis du er uenig i borttauingen.
Klageskjema (IKKE KLART).
Hvorfor fjerner vi kjøretøy?
Lier kommune har fullmakt til å fjerne kjøretøy i henhold til vegtrafikkloven § 37 og parkeringsforskriften § 38.
Lov om vegtrafikk (vegtrafikkloven) - Lovdata
Dette er noen årsaker til at kjøretøy blir fjernet:
- For å løse trafikale utfordringer.
- For å unngå forsøpling av miljøet (oljelekkasjer, bensin/diesellekkasjer og knuste bilruter).
- Uregistrert kjøretøy som står parkert på offentlig vei i mer enn 14 dager sammenhengende.
Feilparkering, det vil si om du parkerer noen inne, står slik til at ulykke kan skje eller hindrer snørydding eller annet arbeid. Ved stor risiko for ulykke eller hindring av brøyting, fjernes kjøretøyet uten varsel.
Midlertidig skilting
Midlertidige skilt er gyldige fra tidspunktet det er satt opp, men håndhevingen kan ikke starte før etter 24 timer.
Underskilt på hovedskiltet kan regulere tidspunkt eller dag som skiltet gjelder. Typisk er dette "Parkering forbudt"-skilt i forbindelse med snømåking/ishøvling/vårfeiing/arbeid på vei o.l.
Kommunen er ikke ansvarlig for å varsle om skilting (midlertidig eller faste) i din gate. Du som fører har undersøkelsesplikt av kjøretøyets parkering. Jfr parkeringsforskriften § 25 og forskrift om offentlig parkeringsgebyr § 4
Forskrift om offentlig parkeringsgebyr - Lovdata.
Planlegger du å reise bort, bør du avtale med noen som kan flytte kjøretøyet. Parkeringen trenger ikke være i strid med parkeringsreglene i utgangspunktet, men hvis det er kraftig snøfall eller planlagt veiarbeid, kan plutselig kjøretøyet stå parkert i strid med reguleringen, og bli fjernet.
Unntak om varsling
Under normale omstendigheter søker vi i offentlige telefonlister eller bruker søkemotorer på internett for å få tak i eier, slik at bilen kan fjernes av eieren. Lykkes ikke det, eller omstendighetene er slik at det haster, blir motorvognen fjernet uten varsel. Vi fester som regel en gul lapp i frontruten med varsel om at kjøretøyet blir fjernet. Tidsfristen for at kjøretøyet må fjernes varierer ut i fra alvorligheten på parkeringen. Dersom bilen er uregistrert, har vi ingen måte å finne eier for å varsle at bilen er fjernet.
Borttauing fra privat grunn
Dersom du ønsker borttauing av et kjøretøy som ikke er parkert på en kommunal eiendom, må du kontakte Politiet på 02800. Jmf Vegtrafikkloven §37 bokstav C Fjerning og forvaring av kjøretøy m.m. Lov om vegtrafikk (vegtrafikkloven) - Lovdata
Hva koster inntauing?
Når inntauingsselskapet har kjøretøyet i sin forvaring, påløper det normalt en fastpris per kjøretøy, og en døgnpris. Ta kontakt med inntauingselskapet for informasjon om priser.
Husk at som regel er kjøretøyet også ilagt et økonomisk krav før borttauingen har funnet sted. Denne må også betales, i tillegg til eventuelle kostnader til inntauingselskapet.
Melde om feilparkering
Lier kommune har 14 mil med kommunal vei og 4 mil med gang- og sykkelvei. Vi kan ikke få med oss alle kriker og kroker til enhver tid.
Har du melding om feilparkerte eller uregistrerte kjøretøy som står på offentlig vei eller parkeringsplass over lengre tid, ta kontakt med oss på e-post postmottak@lier.kommune.no
Eller meld inn feil på våre nettsider meld-fra (ikke klar).
I meldingen må du oppgi nøyaktig adresse og beskrivelse av kjøretøyet. Du som varsler blir ikke offentliggjort, og i tilfeller hvor det er aktuelt med innsyn, anonymiseres ditt tips.
Vær oppmerksom på at fjerning av uregistrerte kjøretøy kan ta tid. Hvor lang tid det tar før kjøretøyet blir fjernet avhenger av kjøretøyets tilstand og hvor det er parkert. Kjøretøy som er til skade for omgivelsene, hindrer utrykningskjøretøy og skaper trafikkfarlige situasjoner, vil prioriteres foran kjøretøy som "bare" står feilparkert. Som følge av våre nødvendige prioriteringer vil noen oppleve at deres henvendelser ikke fører til hurtig fjerning. Alle henvendelser blir imidlertid registrert, og alle bilene vil bli fjernet hvis det er et grunnlag for det.
Parkeringsbot
På folkemunne kalles det gjerne parkeringsbot. Riktig definisjon av parkeringsbot er kontrollsanksjon eller parkeringsgebyr. For å gjøre det enkelt bruker vi samlebetegnelsen «ileggelse». Du kan se hvilken type ileggelse du har fått på øvre del av ileggelsen:
Parkeringsgebyr
Parkeringsgebyr ilegges når vegtrafikkloven eller trafikkreglene brytes ved mindre trafikkforseelser. For eksempel hvis du parkerer der det er skiltet parkeringsforbud, stanseforbud eller parkering på fortau, gangfelt eller lignende.
Loven som gir myndighet til slike ileggelser er forskrift om offentlig parkeringsgebyr. Der bestemmes også størrelsen på gebyret som fra 01.01.2017 er på 900 kroner.
Klage på parkeringsgebyr
Betalingsfrist er tre uker fra ileggelsesdato, selv om du skal klage, jf. Forskrift om offentlig parkeringsgebyr § 5.
Dersom parkeringsgebyret ikke blir betalt innen fristen, forhøyes det med 50 prosent. Dette gjelder selv om det er sendt inn klage. Hvis du får medhold i klagen, vil parkeringsgebyret bli tilbakebetalt.
Klagen skal være skriftlig, og all dokumentasjon på de faktiske forhold skal følge med klagen. Du må sende sende klage elektronisk til vår Kundeweb eller du kan skanne QR-koden du finner på boten og følge veiledningen på mobilen.
Avslag på klage om parkeringsgebyr
Får du ikke medhold i klagen, kan du bringe avgjørelsen inn for tingretten. Klagefristen er tre uker etter at du er underrettet om resultatet i svarbrevet.
Krav om foreleggelse for tingretten må sendes skriftlig til Lier VVA KF per post hvis det er personsensitive opplysninger i klagen:
Lier Vei, vann og avløp KF Att: Parkering Postboks 205 3401 Lier
Eller du kan benytte parkering@lier.kommune.no
Bevis for at parkeringen var lovlig bør legges ved klagen. Vi gjør oppmerksom på at domstolen ikke kan ettergi parkeringsgebyret av rimelighetsgrunner, jf. forskrift om offentlig parkeringsgebyr § 7 tredje ledd.
Elbilparkering, Mikromobilitet, sykkelparkering, bildeling?
På ladestasjonene betaler du for strømmen du bruker og du må forholde deg til maks p-tid, oppgitt på skilt, ved bruk av p-skive. Det er ikke tillatt å stå parkert uten å lade.