Ofte stilte spørsmål

Kommunalt og privat ledningsnett

Det er ofte spørsmål om eierforhold. Bilde illustrerer eierforhold mellom det kommunalt ledningsnettet som kommunen forvalter og det private som huseier er ansvarlig for.

Eierforhold kommunalt og privat ledningsnett

Tett/full septiktank

Dersom eiendommen din har privat avløpsløsning, kan du ved spørsmål ta kontakt med Tilsynet for små avløpsanlegg tlf 32 22 79 10 (tlf tid 1200-1500).

E-post:

postmottak@lier.kommune.no

Ved behov for akutt hjelp Arnkværn Miljø og Renovasjon Oslo AS

vakt tlf 953 02 300.

Kloakkstopp

Er den private stikkledningen tett, kontakt rørlegger/spylefirma.

Ta også kontakt med ditt forsikringsselskap for å avklare hvordan du bør forholde deg ved eventuell skade.

Tømming av private avløpsanlegg

Behov for tømming av din private septiktank, slamavskiller, tett tank kontakt Tilsynet for små avløpsanlegg tlf 32 22 79 10 (tlf tid 1200-1500).

Er eiendommen tilknyttet offentlig avløpsledning, men har septiktank/ slamavskiller, tømmes den periodisk av Lier vei, vann og avløp KF. Er det behov for ekstra tømming kontakt vår entreprenør Arnkværn Miljø og Renovasjon Oslo AS

vakt tlf 953 02 300.

Vannlekkasje

Oppdages vannlekkasje på private stikkledning, kontakt rørlegger.

Ta også kontakt med ditt forsikringsselskap for å avklare hvordan du bør forholde deg ved eventuell skade. 

Oppdages lekkasje på offentlig vannledning, kontakt oss på

tlf 32 22 55 50. 

Registrering av private vannkilder

Registreringen er gratis og Mattilsynet har utviklet et enkelt mobiltilpasset skjema til formålet. I skjemaet registrerer du vannforsyningssystemets plassering ved å markere stedet i et kart, og det er kun noen få tilleggsspørsmål som skal besvares, trykk på linken her:

Mattilsynet

Mange fordeler med å registrere vannforsyningssystemet. Kommunen får tilgang til den registrerte informasjonen fra Mattilsynet. Når kommunen har oversikt over den geografiske plasseringen til de ulike vannforsyningssystemene, kan vi bruke denne informasjonen i vårt arbeid. En slik oversikt kan for eksempel være uunnværlig når kommunen legger planer for bruken av arealene rundt brønnen og brønnområdet. Oversikten gjør det mulig for oss å vurdere hensyn til drikkevannskildene på et tidlig tidspunkt.

Drikkevannet skal være trygt – også fra små vannforsyningssystem.

Dersom du har en brønn som forsyner mer enn en husstand er den registreringspliktig. Alle små vannforsyningssystem skal være registrert hos Mattilsynet. Les mer her:

Du som har egen vannforsyning, har ansvaret for drikkevannet

Tilbakeslag av avløpsvann

Har du tilbakeslag kontakt rørlegger. Dersom rørlegger mener at dette ikke skyldes din private avløpsledning kontakt oss på tlf 32 22 55 50.

Kontakt eventuelt ditt forsikringsselskap/skadebegreningsfirma. Les mer i Norsk Vann sin brosjyre for   Kjelleroversvømmelse

Mulig erstatning ved skade i forbindelse med stenging av vannet

Dersom det har oppstått en skade i sammenheng med at Lier vei, vann og avløp KF har utført vedlikehold, stengt vannet eller uforutsette hendelser har skjedd på ledningsnettet, kan Lier vei, vann og avløp KF i noen tilfeller være erstatningsansvarlig. For å kunne vurdere om årsaken til skaden henger sammen med vann- og avløpssystemet, må det dokumenteres. Ved klage, må vi motta en skriftlig beskrivelse på følgende:

  • Hvorfor mener du skaden har sammenheng med en hendelse på vann- og avløpssystemet
  • Opplysning om selve skaden, med bildedokumentasjon av skaden.
  • Når oppstod skaden?
  • Dokumentert oversikt over kostnader i forbindelse med skaden.

Husk alltid å melde skadene til ditt forsikringsselskap, uansett hva årsaken til skadene er. Det kan føre til at eiendommen kan bli uten vann i en periode.

Hva må du gjøre når du får varsel om vannavstenging?

Ikke bruk vann i perioden du har fått varsel om at vannet ditt er stengt.

Stenging av vannet er noen ganger nødvendig på grunn av vedlikeholdsarbeid som for eksempel reparere feil eller tette lekkasjer. Det fører til at eiendommer kan bli uten vann i en periode.

  • Vi anbefaler å tappe vann til et døgns forbruk til drikkevann og vann til personlig hygiene.  
  • For å minske ulempen din anbefaler vi at du stenger innvendig stoppekran før vannavstenging.
  • Når vannet settes på igjen, kan partikler løsne fra rørveggene, noe som forårsaker misfarget vann. Vi anbefaler å la kaldtvannet renne til det er klart, det bør også tappes i den kranen som er nærmest husets vanninntak.
Eierskifte 

Oppgjør er privatrettslig og må foretas mellom kjøper og selger, eventuelt via en eiendomsmegler. Det blir ikke foretatt avregning i forbindelse med eierskifte. De kommunale eiendomsgebyrene er ikke knyttet til person, men til eiendom. Det er til enhver tid tinglyst eier som er ansvarlig for gebyrer tilknyttet eiendommen. Kommunen får automatisk melding om nye eiere når skjøte er tinglyst hos Kartverket.