Snart kan du bade i morild – helt tørrskodd

En av containerne i containerparken skal fylles med kodede lysdioder.
Helgen 20. - 21. oktober kan skuelystne oppleve to helt nye kunstutstillinger på Lierstranda.

En av containerne i containerparken skal fylles med kodede lysdioder. Den skal gi publikum følelsen av å være midt i en elvestrøm av morild.

- Morilden er et fantastisk fenomen å se på. Samtidig er den faktisk farlig, ettersom den skyldes utslipp av nitrogen, blant annet fra kunstgjødsel og matindustri, sier Anne-Britt Rage, kunstner fra Drammen og en av kunstnerne i 9 rivers.

Mer info om arrangementet på Lierstranda

Kunst og miljø

Lier kommune har invitert kunstnergruppen 9 rivers til å gjøre hovedutstillingen på kommunens «Kunst rett vest»-helg. Verket «The stream of Counsiousness» med lysdiodene, adresserer samfunnsspørsmål knyttet til miljø og utbygging av hav- og kystområder.

Inne i morildstrømmen, vil publikum også høre et lydspor som inneholder analyser av vannregelverket i land som China, Norge, Sør-Afrika, Australia og Nederland.

Utstillingen er en av flere i et pågående i kunstprosjekt i regi av Lier kommune. Kommunen har plassert tre store containere som frem til starten av november huser ulike kunstutstillinger i vannkanten på Lierstranda.

Refleksjon over fremtidens utfordringer

- Kunstprosjekter og kunstnere kan bidra med ulike perspektiv i relasjon til alt som skal skje på Lierstranda fremover – det er viktig å tørre å ta tak i utfordringer og konflikter i fasen vi nå skal inn i – kunst handler ikke nødvendigvis om å estetisere og forskjønne, men kan hjelpe oss å for å reflektere over fremtidens utfordringer, mener prosjektleder Nina Guzman Toft. 

Over 300 mennesker kom innom på åpningsdagen 23. september og containerne har vært godt besøkt av nysgjerrige turgåere langs elvestien siden da.

- Utstillingene er åpne for alle, og alle kontainerne er åpne 24 timer i døgnet i hele prosjektperioden, forteller Guzman Toft.

Kunstutstilling i bobil

I tillegg til kontainerutstillingene, kommer også det omreisende visningsstedet Vve aRe yoU til Lierstranda lørdag 20. oktober. Vve aRe yoU er en bobil som har blitt et omreisende atelier.

V.R.U har med seg kunstner Lars-Andreas T. Kristiansen fra Solbergelva og Hanan Benammar fra Oslo, som for første gang gjør et prosjekt sammen som stilles ut i bobilen.

«Sand Constructions» består av en video som vises inne i bobilen og en pågående performance gjennom dagen hvor kunstnerne tegner poetiske og fortellende linjer i sanden og lager et fantasilandskap med utgangspunkt i visjonene og arkitekttegningene som vises i kommunens presentasjons-container for Fjordbyen.

V.R.U. har også med seg Heitboks som består av kunstnerne Kenneth Korstad Långås og Morten Minothi Kristiansen.

- De kommer med sin egen bil og vil invitere publikum til en eksklusiv lyd-performance for fem personer av gangen inne i bilen, vil du få med deg dette må du komme kl 15-17 på lørdagen sier Aksel Høgenhaug, kurator for V.R.U.

Mer info om kunstprosjektene

Lier kommune har invitert kunstnergruppen 9 rivers til å gjøre hovedutstillingen til  Kunst rett vest-helgen på Lierstranda. Gruppen består av kunstnere fra Norge, New Zealand og Australia og de presenterer det nyutviklede prosjektet «The Stream of Conciousness» hvor en av containerne skal fylles med kodede lysdioder som skal gi oss følelsen av å være midt i en strøm full av morild og tidevann. Morild er vakker, men samtidig farlig ettersom fenomenet skyldes utslipp av nitrogen, bl.a fra landbruket. Prosjektet har en klar sosio-politisk agenda med et lydspor som inneholder analyser av vannregelverket i land som China, Norge, Sør-Afrika, Australia og Nederland. Kunstnerne kommer til å være tilstede hele helgen og de arrangerer workshop for barn på lørdagen.

Lørdag 20. oktober kommer kunst-prosjektet V.R.U. on Tour til Lierstranda! Vve aRe yoU er et omreisende visningsted for kunst som har vært på turne i vårt langstrakte land i hele sommer til steder som kanskje ikke er like velkjente for alle, men desto mer viktig for de som bor og lever der. De var bl.a på familiefestival i Nevlunghavn, på Gran i Hadeland og på Teaterfestivalen i Fjaler. For hvert sted de kommer, spesialproduserer de en utstilling som er et møte mellom en lokal kunstner fra stedet de kommer til og en kunstner fra Oslo. Aksel Høgenhaug som er kurator og produsent for prosjektet er også billedkunstner selv og bygget om bobilen sin til et omreisende atelier og plattform for visning av samtidskunst. Det har blitt vanskelig å få atelier og arbeidssted for hovedstadens kunstnere som har blitt presset stadig lenger ut i perferien av bykjernen for å finne arbeidslokaler til akseptable priser. Prekære sitasjoner krever alternative løsninger og Høgenhaug bestemte seg for å flytte kunstprodusjonen ut i bobilen sin.

Når V.R.U kommer til Lierstranda har de med kunstner Lars-Andreas T. Kristiansen fra Solbergelva og Hanan Benammar fra Oslo, som har samarbeidet for første gang, og viser prosjektet «Sand Constructions» som tar utgangspunkt i hverdagsspråket i relasjon til arkitektenes forslag og visjoner for den nye Fjordbyen Lier. Med ironi og lekenhet tegnes et poetisk narrativ i et imaginært landskap som konstrueres i et eksisterende kunstig miljø. Flere “Sand constructions» vil oppstå sporadisk iløpet av lørdagen i forkant av den offisielle åpningen av verket kl.15.00 i Aksel's mobile atelier og visningsrom.

V.R.U. har også med seg HOTBOX som består av støymusikantene Morten Minothi and Kenneth Langås som klemmer osten ut av deres elektroniske instrumenter og effekter. De trykker et publikum på opp til fem personer av gangen inn i deres gamle mercedes som er oppgradert med et kraftig lydanlegg. Korte eksklusive og intense opplevelser i lyd og lys ofte for et intetanende publikum. Nesten uten unntak går gamle (70+!) og unge ut av bilen med et bredt smil om munnen, hevede øyebryn etter et gledens sansesjokk. Prosjektet startet i Sør Afrika i 2017 under festivalen Edge of Wrong da Kenneth Korstad Langås og Morten Minothi Kristiansen sammen med en gjeng andre var på reise gjennom Karoo (ørken). I mangel på lydanlegg og svært spillekåte brukte vi bilens eget. Vi var 9 stykker stappa inn i en liten bil, og det var en åpenbaring. Etter det har vi rukket å holde en lang rekke show i Østeuropa, Russland, Sørlige Afrika og i Norge. Alt ifra tilfeldige konserter på hardangervidda, campingplass i Säffle, på gata i Cape Town og til bookinger på Lyse Netter festivalen i Moss, bydelsåpning i Drammen, Støy på Landet i Trondheim for å nevne noen få.

Kommunen har inngått et samarbeide med Vestfossen Kunstlaboratorium som har åpnet en satellitt-utstilling i egen container på Lierstranda. Her vises en versjon av verket Column av den italienske kunstner og designer Alessandro Mendini, signalverket fra Vestfossens sommerutstilling Contemporary Chaos. Vestfossen Kunstlaboratorium er en ledende arena for samtidskunst i regionen og en kompetanse det har vært viktig for kommunen å få med på laget i dette prosjektet.